Entrevista a Ivan Noguera Plans, autor del llibre «El kàrting a Catalunya»

Ivan, Explica’ns una mica més de tu…

Soc una persona que  l’apassiona el motor, i viure’l des de tots els vessants possibles. Soc curiós, apassionat de l’aprenentatge i utilitzo la meva vida professional per créixer personalment i professionalment. La millor manera que he trobat és exposant-me reptes de tota mena. Un dels primers vas ser fer-me treballador  autònom. Un altre crear el meu propi projecte empresarial: PMWV – Project Management With Values SL – una empresa amb la qual des de fa gairebé dos anys oferim serveis de gestió de projectes industrials. En paral·lel el llibre. I altres idees que tinc al cap, però que no puc encara materialitzar.

No em poso límits, la vida ja s’ha encarregat de posar-me’ls en diverses ocasions. Però prefereixo continuar apuntant a la lluna. 

Em guien valors com el respecte, l’honestedat, el compromís, l’entusiasme. Sempre m’ha obsedit ser una bona persona, si bé ja fa anys vaig veure que era condició necessària però no suficient. Així que, a més a més, aspiro a ser una persona completa. En això estic.

Molts em diuen que ja em puc morir, doncs he complert amb les tres premisses bàsiques: tenir fills (tinc una nena, la meva llum, la Magalí), he plantat algun arbre, i ara he escrit un llibre. La meva resposta és fàcil, no ho puc fer, doncs estic lluny d’assolir el més important, ja que falta el quart punt, el que tothom obvia: arribar a ser la persona que estàs destinada a ser. 

Què trobaran els lectors en aquest llibre?

Hi trobaran un document de referència únic, una història apassionant, desconeguda fins aquest moment, i un treball meticulós fruit de nou anys de recerca i d’investigació amb centenars de trobades amb pilots. 

El llibre s’articula a partir de l’explicació cronològica de la història dels diferents kàrtings de Catalunya amb un eix vertebrador: el context històric del país i l’estat del kàrting en cada moment. Aquesta història es vesteix amb curiositats i anècdotes amb la voluntat de donar visibilitat al grup humà que va ser i ha estat partícip en cada moment, ja que cadascuna  de les persones que el formen són els veritables integrants i forjadors de la història.

Si vols comprar El kàrting a Catalunya. La història Vol. 1 (1959-1974) ho pots fer aquí i rebre´l còmodament a casa teva

Com neix en tu la passió per escriure?

Doncs vaig començar a escriure de forma ocasional per anunciar les trobades que fèiem a Barcelona de totes les persones del Lluçanès que anàvem allà a estudiar. Durant deu anys, vaig promoure i organitzar un sopar anual anomenat ‘Sopar Lluçanès’, i sempre feia un escrit reflexiu que enviava prèviament a tots els assistents. Així, de forma espontània, va sorgir i des de llavors, puntualment, escric per mi i pels meus, reflexions i aprenentatges sobre la meva vida. Donaria per un altre llibre eh! Hi han pensades interessants ha, ha, ha!

Com sorgeix la idea de El kàrting a Catalunya. La història Vol. 1 (1959-1974)?

La idea sorgeix de forma espontània, en un viatge que feia amb la parella, la Mònica per allà el 2014, quan vam passar pel costat del Kàrting de Castellolí, li vaig poder explicar dues curiositats pel que fa a la seva història i disseny. Durant la conversa li vaig comentar que seria interessant que hi hagués un llibre que expliqués la història dels kàrtings a Catalunya, la seva resposta va ser: ‘si això no ho fa algú a qui l’apassioni el motor tant com a tu, no ho farà ningú’– no sé si va dir flipat, però no ho poso per si de cas! Ha, ha, ha!  La pregunta immediatament posterior va ser: ‘Per què no ho fas tu?’.

El títol de El kàrting a Catalunya. La història Vol. 1 (1959-1974).  Com et decantes per aquest títol? Vas remenar altres opcions?

Era simple i expressava el que es volia donar a conèixer: el naixement i evolució d’aquest esport a Catalunya en un període concret.

Explica’ns què hi ha de personal en aquest llibre?

Hi ha la voluntat d’aprofundir per saber la veritat   i no quedar-se en la superficialitat de les coses. També hi ha la determinació necessària per aconseguir el que s’ha somniat malgrat que siguin necessaris anys per aconseguir-ho. Suposo que també la forma d’expressar-se, i el perfeccionisme que miro d’aplicar en la feina que faig. Ah! I segurament el fet d’anar a contracorrent i fer les coses a la meva manera. Quan tothom fa post de 40 caràcters, i està de moda el que és efímer, fer un llibre de 450 pàgines que perdurarà, mola! 😉

Què t’agrada llegir?

M’encanta aprendre sobre empresa, habilitats personals, project management, lideratge, comunicació, negociació, biografies de personatges claus. També m’agrada llegir filosofia. 

No llegeixo per distracció, sinó que podríem dir que ho faig per necessitat i voluntat d’aprendre. La lectura t’obre el ventall de possibilitats, et desvetlla coses que no veies, i et permet aprendre dels que saben. Com deia Lluís Llach: «et permet aprendre per saber-se desprendre».

Qui són els teus autors de referència?

Francesc Torralba, Àlex Rovira, Marina Garcés, Mario Alonso Puig, Joe Dispensa, a nivell filosofia i habilitats personals.

En l’àmbit professional: Jordi Alemany  Miquel Lladó, Peter F.Ducker, Dale Carnegie, Daniel Kahneman, Jim C.Collins , John P.Kotter…

Pel que fa a project management segueixo i llegeixo Antonio Nieto Rodríguez, qui és considerat un mestre de la disciplina.

Què els diries als lectors perquè s’emportin a casa el teu llibre?

Els diria que si volen descobrir un llegat que els farà estar orgullosos del seu país comprin el llibre. Ben segur que no els defraudarà.

Els diria que si volen literatura, l’hi trobaran, si volen història,  també, si volen imatges inèdites, aquí ja al·lucinaran. Per acabar, si volen purament dades i estadístiques estan davant el document que sintetitza totes i cada una de les curses i campionats que es van desenvolupar en aquells anys. Fins avui, no existia un document de referència com aquest. (I amb l’esforç i anys que han calgut, ara ja sé per què!).

En tot el procés d’escriptura, què ha estat el més fàcil i el més complicat a l’hora de donar forma a El kàrting a Catalunya. La història Vol. 1 (1959-1974).

Malgrat que ha sigut necessari recórrer a moltíssima gent, remenar arxius, hemeroteques, etc., ha sigut més complex sintetitzar tot el material i trobar el  temps necessari  per escriure el llibre, tot compaginant amb el dia a dia professional (quants vespres i quants dissabtes invertits!).

Tens alguna mania a l’hora d’escriure?

Que sàpiga no. Ara bé, si m’analitzessin segur que sí, com per exemple el silenci.

Mania o no, el que sí que m’agrada fer és visualitzar el final. Per exemple, el que vaig fer abans d’escriure el llibre va ser preparar la portada i la contraportada i, fins i tot, la introducció. De fet, la introducció del llibre que veurà la llum està escrita des de 2015. Ara fa uns mesos, tancant edició, vaig veure que vaig saber expressar molt bé el que sentiria un cop acabat el llibre, que vaig decidir posar-la tal qual.

Què té en comú La història del kàrting a Catalunya (1959-1974) amb els teus llibres anteriors?

És el primer, per tant, aquesta pregunta la respondré a futur!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *