Entrevista a Fiona Doncaster Martínez autora del libro «Matilde Ucelay: dibuixant un camí»

Fiona, Explica’ns una mica més de tu…

Estic estudiant el primer curs del Grau d’Estudis d’Arquitectura a la Universitat de Girona. És fàcil imaginar que m’agraden les ciències de la part més tècnica i matemàtica, però també tinc un vessant més artístic. No només m’encanta pintar i dibuixar, activitats amb les quals gaudeixo molt, sinó que també m’ho passo molt bé experimentant i provant amb diverses tècniques i aficions com la costura, el modelatge, la joieria…

Què trobaran els lectors en aquest llibre?

En el llibre Matilde Ucelay: dibuixant un camí els lectors poden conèixer detalls de la vida i de l’obra de la primera arquitecta espanyola, graduada el 1936. La història s’explica a través de text i d’imatges.

Si quieres comprar Matilde Ucelay: dibuixant un camí lo puedes hacer aquí y recibirlo cómodamente en tu casa

Com neix en tu la passió per escriure?

En aquest cas, és un àlbum il·lustrat i, per tant, predomina la imatge per davant del text. No vol dir que la part escrita no sigui important, però la meva primera idea era plasmar la vida i l’obra de Matilde Ucelay en dibuixos, bàsicament, com una manera d’acostar la història a un públic més ampli. La meva veritable passió és la il·lustració, especialment l’aquarel·la.  

Com sorgeix la idea de Matilde Ucelay: dibuixant un camí?

Quan feia Batxillerat, fa dos anys, el curs 2020-2021, vaig haver de proposar un tema per al meu Treball de Recerca. A partir de la investigació que vaig haver de fer, vaig voler oferir un producte final: una col·lecció d’il·lustracions per narrar la trajectòria vital d’aquesta arquitecta. Ja en el meu treball apuntava la possibilitat que un dia aquests dibuixos poguessin formar part d’un àlbum il·lustrat, i estic contenta que això s’ha pogut fer realitat.

Quin significat té el títol de Matilde Ucelay, dibuixant un camí?

El títol té un doble sentit: explica la vida de Matilde Ucelay a través de dibuixos i també presenta Matilde Ucelay com a dona pionera en aquesta professió, que «dibuixa» o obre un camí a moltes altres dones. 

Explica’ns què hi ha de personal en aquest llibre.

La història d’aquest llibre m’acosta a una dona que va voler ser arquitecta en un altre temps, molt diferent del nostre, com ho voldré ser jo. 

Si quieres comprar Matilde Ucelay: dibuixant un camí lo puedes hacer aquí y recibirlo cómodamente en tu casa

Parla’ns també dels dibuixos. 

Des de ben petita sempre he mostrat interès per l’art en general, però puc dir amb certesa que gaudeixo molt pintant amb aquarel·la. Així que vaig tenir claríssim quina tècnica de dibuix utilitzaria. Em vaig inspirar de molts artistes als quals admiro, especialment Esther Gili, i a partir de les diferents anècdotes de la vida de Matilde Ucelay, vaig intentar plasmar la seva trajectòria en il·lustracions.

Darrere cada una d’elles, a part de la recerca sobre la mateixa arquitecta, també hi ha una investigació del moment i dels diferents llocs que miro de retratar. Per exemple, en la il·lustració en què està estudiant Matilde, la meva primera intenció era fer que sortissin els típics bolis de la marca Bic, però vaig aprendre que aquest material tan habitual en els nostres dies no es va començar a comercialitzar fins uns anys més tard. Les aquarel·les estan plenes de petits detalls com aquests, que aporten un valor extra.

Si quieres comprar Matilde Ucelay: dibuixant un camí lo puedes hacer aquí y recibirlo cómodamente en tu casa

Què t’agrada llegir?

Soc molt bona lectora d’àlbums il·lustrats. Ja he esmentat Esther Gili, però trobo molt interessants les històries de Paco Roca i de Tyto Alba, per exemple, per tot el que aporten de la memòria d’un temps a través del dibuix o també m’agraden molt els dibuixos de Quentin Blake, perquè són molt expressius.

Què li diries als lectors perquè s’emportin a casa el teu llibre?

Els diria que si volen conèixer la vida de la primera arquitecta espanyola en forma d’imatges, que no dubtin a comprar un exemplar d’aquest àlbum il·lustrat, perquè hi trobaran una visió artística de la biografia d’algú a través de flaixos de color.

En tot el procés d’escriptura, què ha estat el més fàcil i el més complicat a l’hora de donar forma a Matilde Ucelay: dibuixant un camí?

Doncs, quan has de compaginar text i dibuix, tot es complica una mica més, perquè expliques una història a través de dos formats, i no saps mai si és millor començar per un o per l’altre. La veritat és que es tracta de trobar el fil argumental de les imatges i és un procés bastant laboriós. I després aquella imatge ha de contenir una part de la història i la pàgina, o el buit que et deixa el dibuix, et limita la quantitat de text que hi pots incloure. Bé, al final, tot es va resolent, però és cert que hi ha moltes versions darrere del text, sobretot.

Què té en comú Matilde Ucelay: dibuixant un camí amb els teus llibres anteriors?

Aquest és el meu primer llibre publicat a través d’una editorial. El 2020, però, amb l’excusa d’entrar en un concurs de còmic, vaig il·lustrar la història d’una altra pionera: Maria Forteza, una directora de cinema de Mallorca molt poc coneguda. El meu còmic no va guanyar, però a casa vam preparar una petita edició de 15 exemplars per compartir amb familiars i amics. Potser un dia la recuperaré, per donar-li el ressò que es mereix.

Adjuntem enllaç amb entrevista a Alacarta: https://www.alacarta.cat/connecticat/tall/matilde-ucelay-reneix-en-un-album-il-lustrat

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *