Entrevista a Josep M. Font Purti autor del llibre «De l’autocràcia a la democràcia. Jaume Balmes i Alexis de Tocqueville (1800/1850)»

Josep M. , Explica’ns una mica més de tu…

Soc nascut a Vic el dia 26 d’abril, farà 64 anys, estic casat i tenim tres filles, soc llicenciat en filosofia encara que professionalment he dedicat els darrers 35 anys a l’empresa familiar. Ara estic prejubilat cosa que m’ha permès tornar a tenir temps per dedicar-me a estudiar, escriure, caminar, estar pels nets… He estat, durant setze anys regidor de l’ajuntament de Vic, sempre m’ha interessat la política, sobretot la municipal.

Què trobaran els lectors en aquest llibre?

Crec que hi trobaran en llibre de fàcil lectura que els pot introduir al context històric de la primera meitat del segle XIX a Espanya i França, un període on es va consolidar l’inici del canvi de règims polítics i, al mateix temps, la conformació dels Estats nacionals tal com els coneixem avui. D’una manera més aprofundida i trobaran la visió de dos polítics, Jaume Balmes i Alexis de Tocqueville, que provenien de dos àmbits en principi contraris als canvis, el sacerdotal i l’aristocràtic, però que, tots dos, veren fer l’esforç d’acceptar uns canvis que consideraven inevitables i als que varen intentar adaptar-hi el que ells consideraven essencial a nivell social.

Si vols comprar el llibre de Josep M. Font Purti ho pots fer aquí i rebre’l còmodament a casa teva

Com neix en tu la passió per escriure?

Des de sempre m’ha agradat llegir i crec que és cert el que diuen de la majoria de persones que llegeix, en un moment o altre escriu. També, per la meva activitat política, he escrit molts articles per la premsa comarcal, propostes, programes, etc.

Com sorgeix la idea de De l’Autarquia a la Democràcia?

L’origen d’aquest llibre està en la tesi de llicenciatura que vaig fer una vegada acabada la carrera de filosofia. Ara he reescrit aquell text

El títol de de De l’Autarquia a la Democràcia quin significat té?

Aquests dos conceptes ha estat molt importants des de la Revolució Francesa (1789) el pas de la monarquia absolutista on la persona humana era súbdit a la democràcia on passa a ser ciutadà i, per tant, el poder ja no ve donat per la gràcia divina, sinó que procedeix del poble. Aquest pas és un camí que han transcorregut tots els països del món, uns han avançat més que altres. És un camí on els avenços i els retrocessos són constants i avui precisament estem assistint a una confrontació entre estats autocràtics (Rússia, Xina…) i democràtics (Europa, USA…) però dins dels mateixos estats democràtics els retrocessos hi són presents i els perills constants (França) per tant, aquest és un camí que estem recorrent i que cal conèixer d’on venim per intentar evitar tornar.

Si vols comprar el llibre de Josep M. Font Purti ho pots fer aquí i rebre’l còmodament a casa teva

Com et decantes per aquest títol per al teu llibre? Vas remenar més opcions a més de De l’Autarquia a la Democràcia?

El títol inicial, quan vaig redactar la tesi de llicenciatura, era “Filosofia política i realitat social en Balmes i Tocqueville” però una vegada reescrit el treball vaig creure que el títol “De l’Autarquia a la Democràcia” era molt més adient, entenedor i actual.

Explica’ns què hi ha de personal en aquest llibre?

Com comento a la introducció el fet d’escollir a Jaume Balmes està molt condicionat per ser una figura absolutament vigatana, és un personatge que la gent de Vic sentim anomenar des de petits i que, a segons qui, com m’ha passat a mi, se’ns pot despertar la curiositat de tenir-ne un coneixement més profund. El fet de contraposar-lo a un altre pensador, Tocqueville, no deixa de ser una tècnica com una altra per obtenir aquest millor coneixement.

Què t’agrada llegir?

Tot el que tingui a veure la filosofia, sociologia, història, art, etc. Naturalment també novel·la.

V: Qui són els teus autors de referència?

RE:

No tinc cap autor pel qual tingui una devoció absoluta, però m’agraden molts; en filosofia, Hume, Rousseau… en política m’interessa molt el tema nacional i llibertari, en novel·la la llista podria ser llarga, Paul Auster, Stefan Zweig, Vasili Grossman, Umberto Ecco,….clàssics com Kafka, Poe, Dostoievvski.

Què és el que t’agrada llegir a les teves estones lliures?

Principalment novel·la, però també història i també m’agraden les biografies així com llibres sobre temes d’actualitat.

Que li diries als lectors perquè s’emportin a casa el teu llibre?

És un llibre que permet situar-se i veure que el que estem vivint avui no és fruit de la casualitat sinó que hi ha una història al darrere, una història que és bo conèixer per potenciar-ne els moments bons que ha tingut i evitar-ne els dolents.

En tot el procés d’escriptura, què ha estat el més fàcil i el més complicat a l’hora de donar forma a De l’Autarquia a la Democràcia?

Escriure fàcil no és, per a mi el que és més complicat seria poder delimitar el tema, em costa i sempre veig coses que serien interessants incorporar.

Si vols comprar el llibre de Josep M. Font Purti ho pots fer aquí i rebre’l còmodament a casa teva

Tens alguna mania a l’hora d’escriure?

Hi ha un moment que agafes el fil, quan estic aquí ningú em pot molestar.

Què té en comú De l’Autarquia a la Democràcia amb els teus llibres anteriors?

És el meu primer llibre i espero que no sigui l’últim. 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *