Entrevista a Manja Jonker autora del libro «La vida al sol»

Manja, Explica’ns una mica més de tu…

Vaig nèixer a Amsterdam, a casa, com tots els nens del meu país. Quan tenia un any vam anar a viure a Catalunya, fins als vuit anys. Després de l’institut, fins als divuit anys, vaig optar per treballar, ja que no veia clar quins estudis volia fer. Amb vint anys treballava per una empresa tèxtil, duent el departament creatiu on fèiem els dibuixos de les puntes de coixí industrial. També em vaig dedicar al dibuix tècnic i al disseny d’interiors.

Després de tenir els meus dos fils vaig optar per venir a viure a Catalunya, ja que per fi les circumstàncies eren favorables per fer aquest canvi. Aquí he retrobat el meu actual company de vida i junts hem portat, gairebé vint anys, un petit hotel. Ara ens dediquem a gestionar un pàdoc dinàmic per a cavalls rescatats. Aquest pàdoc es basa en un sistema d’estabulació natural, conegut com a Paddock Paradise®, és el present i el futur de la cura del cavall, la finalitat del qual és crear un entorn el més natural possible, per així proporcionar als cavalls un espai estimulant que els permeti satisfer les seves necessitats físiques i mentals.

Què trobaran els lectors en aquest llibre?

Una història d’infància situada en un poble de la Costa Daurada als anys seixanta. Els lectors trobaran una història d’una nena que intenta encaixar en la vida del poble, mentre la seva família lluita per poder construir-se una nova existència. Parla d’un poble autèntic, just abans de l’època turística, que es presta per construir una vida al sol, amb tots els problemes que comporta.

Si quieres comprar La vida al sol lo puedes hacer aquí y recibirlo cómodamente en tu casa

Com neix en tu la passió per escriure?

M’agrada molt llegir i somniava ja fa anys amb escriure un llibre. Ajuntant aquest desig amb el repte de parlar i escriure el Català, ha resultat en escriure la història dels meus primers anys, a Catalunya, que han tingut una gran influència a la meva vida.

Com sorgeix la idea de La vida al sol?

Els meus pares i avis buscaven ‘Een zonnig bestaan’, que es tradueix com ‘una vida al sol’.

El títol de La vida al sol quin significat té?

Pels estrangers de països on plou molt, el sol és una meravella. Somniem a  veure el sol més sovint i esperem amb ansietat les setmanes que podem gaudir de la seva escalfor durant les vacances. La vida al sol significa una vida fantàstica, amb sol i alegria.

Com et decantes per aquest títol per al teu llibre? Vas remenar més opcions a més de La vida al sol?

Començar de nou.

Si quieres comprar La vida al sol lo puedes hacer aquí y recibirlo cómodamente en tu casa

Explica’ns què hi ha de personal en aquest llibre?

És la història de la meva infància, amb els meus pares i avis.

Què t’agrada llegir?

M’agraden històries sobre l’edat mitjana.

Qui són els teus autors de referència?

Stephen Fry, Susan Townsend, Zadie Smith, T.H.White, Bernard Cornwell.

Què és el que t’agrada llegir a les teves estones lliures?

Sobre cavalls.

Què els diries als lectors perquè s’emportin a casa el teu llibre?

Llegint aquest llibre, podreu gaudir d’una història que explica com era la vida en un poble costaner que encara no acollia molts turistes, i sobre les lluites d’una família estrangera que volia una vida diferent a la que tenien abans. Podeu tornar enrere en el temps i recordar com la vida del poble transcorria sense problemes en aquells dies. Al mateix temps, es fa evident com vivien els estrangers la vida a Catalunya.

Si quieres comprar La vida al sol lo puedes hacer aquí y recibirlo cómodamente en tu casa

En tot el procés d’escriptura, què ha estat el més fàcil i el més complicat a l’hora de donar forma a La vida al sol?

El més complicat la gramàtica Catalana, el més fàcil contar de memòria la història. 

Tens alguna mania a l’hora d’escriure?

No, m’encanta escriure.

Què té en comú La vida al sol amb els teus llibres anteriors?

No he escrit res anteriorment.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *